Varför är mäns underkläder annorlunda än kvinnors?

Varför är mäns underkläder annorlunda än kvinnors?

Har du någon gång funderat över varför kvinnors underkläder för det mesta verkar vara så mycket tunnare än mäns? Alla som någon gång hållit i minst ett exemplar av vad män respektive kvinnor typiskt skyddar sina mest privata delar med vet förmodligen vad vi menar. Visst, ett par kalsonger är inte nödvändigtvis några mirakel av hållbarhet och kvalitet men ett par trosor kan vara så skira och lätta att de framstår som engångskläder.

 

Skillnader mellan herr- och damkläder i största allmänhet

 

Det finns såklart skillnader mellan herr- och damkläder och de är förstås ganska stora överlag, åtminstone i vissa avseenden. Herrkläder designas med hänsyn till tradition och praktisk användbarhet medan dammode traditionellt sett har tagit sig an mer abstrakta koncept. Det förklarar dock inte varför skillnaden mellan underkläder fortfarande är så markant mellan könen.

 

Så varför är mäns och kvinnors underkläder så olika varandra?

En gissning skulle kunna vara att männens könsorgan är större och mer omständliga vilket betyder att de tar både mer och tyngre material i anspråk. Det är också möjligtvis ett av skälen, men tyvärr är det nog så att det uteslutande största skälet är rent ekonomiskt och marknadsmässigt.

Den främsta anledningen är dock förmodligen mycket mer cynisk. Det finns gott om forskning som visar att kvinnor shoppar både oftare och spenderar mer pengar när det gör det än vad män gör. Svaret på varför kvinnors underkläder inte är tillverkade på ett lika stryktåligt sätt är helt enkelt för att de ska slitas ut snabbare. Det finns också forskning som visar att kvinnor använder betydligt färre av de plagg de köper.

Men faktorn att kvinnor överlag ägnar mer tid och pengar åt shopping är en som många skulle säga inte bara påverkat klädernas kvalitet utan också hur storlekarna sätts. Damkläder varierar betydligt mer i storlekarna än vad mäns kläder gör, till och med inom ett och samma märke. Detta har som syfte att få kvinnor att prova fler kläder och från tillverkarnas håll förhoppningsvis också köpa fler kläder.

Förändringar som pågår och på horisonten?

Att underkläder för kvinnor behandlats som rena slit och släng-varor är en trist sanning som förhoppningsvis kommer att förändras i takt med att miljömedvetenheten växer. Inte minst finns det redan nu en del företag där det går att köpa både kalsonger och damunderkläder av hög kvalitet. Det blir också allt vanligare med designers och klädtillverkare som riktar in sig mot att göra unisex-kläder. Mycket talar för att mäns och kvinnors kläder kommer att bli mer lika varandra, nuförtiden är det ju till exempel inte helt ovanligt att se män bära kjol. En syn som förmodligen påminner mycket om hur det en gång var att se kvinnor i byxor.