Ska du ha fest eller? 4 frågor du behöver ställa

Ska du ha fest eller? 4 frågor du behöver ställa

Ska du arrangera någon typ av fest inom en snar framtid? Kul, för det första är det bara att gratulera till det faktum att du och dina närmaste uppenbarligen har någonting att fira! Det gäller att ta vara på de tillfällen i livet då vi ges tillfälle att göra just det, det vill säga fira. Nu till det lite mer besvärliga. Att arrangera en fest kan upplevas som en ordentlig stressfaktor oavsett om det rör sig om kräftskivor, födelsedagskalas eller företagsbjudningar. Här följer därför 4 frågor du ska ha med dig när du börjar planera en fest.

1. Vem, vilka eller vad är festen för?

Det här kanske verkar uppenbart, men är festen till för att fira en specifik person eller någon särskild händelse? Den här frågan spelar stor roll för hur festen ska arrangeras. Om du har syftet med festen i åtanke så blir det betydligt enklare att fatta alla andra beslut. Om det till exempel handlar om en födelsedagsfest är det ju enklast att utgå ifrån preferenserna hos den som fyller år när du tänker kring vad som ska serveras och vilken musik som ska spelas.

2. När ska festen hållas?

När vi pratar om när en fest ska hållas handlar det både om en tid och ett datum. Festen bör så klart hållas på ett datum då så många som möjligt har möjlighet att närvara. Du bör speciellt ha uppsikt över om ditt tänkta datum sammanfaller med någon högtid eller annan ledighet. Ju större högtiden är – desto tidigare bör du vara med att skicka ut inbjudningar. Sen ska du avgöra hur dags festen ska börja och det är ganska självklart att barnkalas hålls tidigare än cocktail-partyn.

4. Vad ska ni äta och dricka?

Vad som ska ätas och drickas på festen hör självklart till de mest centrala frågorna. Handlar det exempelvis om ett födelsedagskalas behövs såklart en tårta från till exempel Din Tårta. Om det är en fest för vuxna kanske det är aktuellt att inhandla alkohol. Här kan det vara värt att nämna ett faktum som relativt få människor känner till: du får lämna tillbaka alkohol som inte druckits upp till Systembolaget. Det finns med andra ord inte någon anledning att oroa sig över att köpa för mycket.

3. Hur mycket får festen kosta?

Till sist, hur mycket får festen kosta? Gör upp en budget och håll dig till den. Det här är också en detalj som gör det så mycket enklare att planera hela festen. Skulle det vara så att din budget är begränsad finns det knep att ta till. Till exempel kan du anordna ett knytkalas (vilket brukar vara uppskattat), det är inte heller fel att låta gäster ta med alkohol själva etc.