Min väg till en miljövänligare vardag

Min väg till en miljövänligare vardag

Något som har bekymrat mig under en länge period är det här med miljön. De flesta tidningar skriver regelbundet om att läget för naturen och miljön på vår underbara jord blir allt sämre. Det känns som ett ofattbart stort problem, något som kan vara svårt att greppa. Speciellt för mig som inte är någon viktig beslutsfattare när det kommer till miljöfrågor. Det känns som att det finns ett uppenbart problem, eller en agenda, som jag vill men inte får lösa.

Därför har jag beslutat att dra mitt strå till stacken så gott som möjligt oavsett vem som vinner på mitt tänk. Framförallt har jag ändrat en hel del i min vardag för att kunna leva mer miljövänligt enligt experterna. Jag tänkte dela med mig av mina bästa tips utifall de har rätt.

Börja sopsortera

Detta är ett av de enklaste sätten att tänka mer på miljön, om man ska tro på miljöaktivisterna. Jag har skapat olika sektioner i mitt lilla soputrymme under diskbänken. Där sorterar jag nu matsvinn, papper, plast, glas och annat som jag sedan lämnar till de olika behållarna vid min närmaste sopstation.

Tvätta fulla maskiner

Jag har slutat tvätta halvtomma maskiner med bara ett par få plagg. Istället tvättar ju numer enbart fulla maskiner. Det sparar på vatten och kemikalieanvändning.

Byt plast mot tyg

Jag har köpt hem en tygkasse att bära min mat och shopping i. Genom att använda den under en riktigt lång tid sparar jag in tusentals plastpåsar som inte kan förmultna ute i naturen. Om du vill stötta användandet av bättre påsar kan ditt tips dina företag om att köpa en tygpåse med tryck och dela ut.

Laga matlådor

Detta tips är bra för både din ekonomi och miljön. Jag lagar varje vecka matlådor och minskar därmed allt mitt matsvinn som har kostat på vår jord att producera. Dessutom lägger jag alla mina rester i en ny matlåda som blir en buffémåltid under veckan. Kom ihåg att köpa matlådor av glas.

Skaffa kollektivtrafikkort

Jag har satt upp ett mål att inte använda min bil innanför stadens gränser. Istället har jag pumpat upp mina cykeldäck och köpt ett busskort för att använda under regniga dagar. Det sparar in rejält med bensin och att cykla och åka kollektivtrafik är mycket miljövänligare.

Handla second hand

Om du är i behov av kläder, möbler eller annat, till exempel ekonomiska prylar är det absolut mest miljövänligt att kolla i second hand-butiker. Genom att handla av andra så återanvänder jag kläder och prylar som ännu inte hunnit bli slitna eller trasiga vilket är mycket bättre för miljön än att köpa nyproducerade saker.

Det var det jag tänkt börja med på min nya resa till att bli miljövänligare. Vad tror du att du kan förändra i ditt liv?