Sveriges bästa biljardspelare

Sveriges bästa biljardspelare

Marcus Chamat föddes den 6 maj 1975 i Borlänge och under många år har han ansetts vara en av Sveriges allra bästa biljardspelare. Han är endast 163 centimeter lång, men hans stora personlighet och driv har gett honom smeknamnet “Napoleon” bland såväl vänner som fiender. Det var i slutet av 1990-talet som Chamat åkte till USA för att spela biljard. Då trodde han inte att han skulle kunna leva på sporten, men han hade tur och fick en sponsor. Resten är historia. Bland annat har Chamat vunnit sju europeiska mästerskap och i VM har han ett par gånger hamnat på en tredjeplats. 2004 blev han nordisk mästare för att efter ett tioårigt uppehåll komma tillbaka och genast hamna högst bland svenska rankade spelare.

Sveriges bästa kvinnliga biljardspelare

Monica Margeta heter den person som anses vara Sveriges bästa biljardspelare på kvinnosidan. Hon är född samma år som Marcus Chamat, alltså 1975 och bara dryga veckan tidigare, närmare bestämt den 24 april. Egentligen är hon en busschaufför från Jönköping, men för 20 år sedan var det även ett annat intresse som började slå rot i Margeta. Detta tack vare en begagnad biljardkö på biljardhallen Femmans biljard som ligger på Nordstan i Göteborg. Tio år senare bestämde hon sig för att börja ta intresset på lite större allvar och sedan dess har hennes karriär som skjutits ur en kanon. Antalet tävlingar hon har vunnit har nu kommit upp i ett hundratal, bland dessa flera SM-guld. Hon har också deltagit i EM fyra gånger. Margeta har inte sällan med sig sin dvärgpapegoja Tyra när hon tränar.

Ha kul och våga satsa

Att bli Sveriges bästa biljardspelare var inget som varken Marcus Chamat eller Monica Margeta hade väntat sig till en början. De sysslade med något de tyckte var fantastiskt roligt och fick uppleva drömmen om att bli en av de bästa. Så av dessa historier kan man ju egentligen bara dra en slutsats – gör det du tycker är roligt och var inte rädd för att satsa ett steg längre. Om du lyckas är det underbart och om du inte lyckas hade du i alla fall kul på vägen, eller hur? Prova på att spela biljard du också eller gör något annat skoj. Det kan krävas så lite som att börja med att ha det trevligt med dina vänner och plötsligt är du nästa busschaufför med en SM-titel eller ett respektingivande smeknamn bland dina vänner och fiender!